<Renovation and extension Aeschenhaus, Basel, 2017–2020

X

The Aeschenhaus is located on the axis from the SBB train station to the northeast, on Aeschenplatz, one of Basel's most important business addresses. Designed by Bräuning & Dürig, the building dates from 1966. The original plans as well as photographs show a façade with Cristallina marble-clad concrete columns that were terminated by a horizontal band above the sixth full floor. The fields inbetween the columns consisted of a three- to four-axis band of aluminum windows with blinds and dark gray enameled glass in front of prefabricated massive parapets.

The renovation with windows of double glazed units follows the proportions, materiality and details of the original façade, integrating solar and acoustic protection as well as answering questions of the building`s climate control innovatively. The double skin façade consists of an aluminum framed window band and slightly recessed behind sprayed frameless balustrade glazing on the exterior, in addition to openable metal windows above a solid balustrade lowered to 72cm on the interior. The new louvre blinds are located above the windows at the level of the concrete ceilings and are covered by the exterior glazing.

On the upper floors, the reinforced concrete structure of the building includes filigree ribbed ceilings resting on beams and columns along the facades and core walls, spanning an open space or single and double cells. The offices, reception rooms, library and the terrace of the law firm Kellerhals Carrard can be found from the second floor to the topmost floor. The new atrium, which extends through the upper floors, freed up countable space that allowed for an attic positioned one floor higher. With the extension, the Aeschenhaus reaches the height of the bank and commercial building next door at Aeschenplatz 3, which was designed by Hermann Baur in 1955 and built by Suter + Suter. The filigree roof of the attic emphasizes the newly gained height of the Aeschenhaus.

The new canopy on the first floor also refers to the arcade of this elegant neighboring building. Cantilevering far out over the walkway, it protects those waiting at the bus stop on Aeschenplatz from sun and rain when getting on and off the bus. The first floor, second floor and the lowest underground floor are dedicated to Migrosbank. The bank's prestigious main entrance and customer area opens onto Aeschengraben and Aeschenplatz.

Date: 2017-2020
Client: Credit Suisse Anlagestiftung RES Commercial, Zürich / Kellerhals Carrard Anwälte, Basel
User: Kellerhals Carrard, Basel, Migrosbank, Basel
Location: Aeschenvorstadt 72, Henric Petri - Strasse 35, Basel
Floor area GF (SIA 416): Above ground: 3'994 m2, underground 2'468 m2, total 6'462 m2 
Building dimensions: Length: 41.50 m, Depth: 37.50 m, Height: 33.50 m
Program: offices, customer area, terrace, underground car park
General planner: Steiner AG, Basel
Facade planners: Emmer Pfenninger Partner, Münchenstein
Facade constructors: Aepli Metallbau, Gossau
Supporting structure: Schnetzer Puskas, Basel
HVAC and planning coordination HVACSE: Stokar + Partner, Basel
Sanitary: Gruneko, Basel
Electrical: Schäfer Partner, Lenzburg
Fire protection: Berger Consulting, Basel
Lighting: Reflexion, Zurich
Furnishing: The lawfirm`s premises: Stilobjekte, Lörrach

04 11 Aeschenplatz Diener Diener 4x5photoshop convert
1 SIT AESCHENHAUS neu4x
18 12 Aeschenplatz Diener Diener 4x5photoshop convert
02 02 Aeschenplatz Diener Diener 4x5 1photoshop convert
2 GRU EG AESCHENHAUS neu1
3 GRU 2OG AESCHENHAUSneu2
08 04 Aeschenplatz Diener Diener 4x5photoshop convert
08a R 05 Aeschenplatz Diener Diener 1x2 1photoshop convert
6 GRU 7OG AESCHENHAUSneu1
7 ANS AESCHENHAUS
10 ANS AESCHENHAUS
10 07 Aeschenplatz Diener Diener 4x5photoshop convert
11 09 Aeschenplatz Diener Diener 4x5 2photoshop convert
9 ANS AESCHENHAUS n
8 ANS AESCHENHAUS n
17 10 Aeschenplatz Diener Diener 4x5photoshop convert
19 03 Aeschenplatz Diener Diener 4x5 2photoshop convert